Народни универзитет своју културну делатност обогатио је још једном активношћу из области фолклорне баштине. Наиме, од 2000. године, организује предтакмичење фрулаша, уметника из Пчињског, Јабланичког, Нишког и Косовско-поморавског округа који свирају на фрули, свирали том традиционалном српском инструменту. Најбољи на овом предтакмичењу, које има квалификациони карактер, учествују на финалном такмичењу које се сваке године, традиционално, одржава у При-слоници код Чачка.
Такмичење се одвија према утврђеним пропозицијама у две категорије: прва -изворно свирање (фрула као традиционални инструмент) и друга - естрадно свирање (фрула данас). И тачке које се изводе (песме и кола) могу бити изворне или компоноване из било којег краја Србије. Од тога зависи и како ће такмичари бити одевени - да ли ће наступати у народној или стилизованој ношњи.


На такмичењима до данас учествовали су фрулаши из Врања и врањских села (Жапског и Требешиња), из Лесковца и лесковачких села (Гарине и Букове Главе), из Звечана, Ниша, (Мерошина), Прокупља, Пирота.

У 2015. години по четрнаести пут биће одржано Међуокружно такмичење фрулаша. На такмичењу ће учествовати фрулаши са подручја Нишког, Пиротског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа. Победници са овог такмичења учествују на републичком такмичењу, које ће, по већ устаљеној традицији, бити одржано у Прислоници код Чачка.

Међуокружно такмичење биће одржано у Врањској Бањи 19. јуна 2015. године.